'Opstandingskerk was gewoon te koop'

21 March 2019, 09:11 uur
Bouw & Wonen
mainImage
Ap de Heus/ Voorburgs Dagblad
Tijdens de bewonersbijeenkomst, waar de verantwoordelijke wethouder Jan Willem Rouwendal (Christen Unie- SGP) eerder wegging, werd deze foto van de Opstandingskerk getoond.

Naar aanleiding van de komst van een kinderdagopvangorganisatie uit Amsterdam in de Opstandingskerk aan de Rembrandtlaan is er veel commotie ontstaan bij andere kinderdagopvangroganisaties en buurtbewoners in Leidschendam- Voorburg. Een Voorburgse kinderdagopvangorganisatie had 50 meter verder in 2014 al een verzoek willen indienen maar dit werd door de ambtenaren van de gemeente Leidschendam- Voorburg toen stevig afgeraden wegens de aanwezigheid van een hogedrukgasleiding. Uit het oogpunt van veiligheid werd de aanvraag toen niet indiend.

Anno 2019 maakt dit dus allemaal niet meer uit. Daarnaast voelen andere kinderdagopvangorganisaties zich 'gepakt' door het College omdat zij nauw samenwerken met de gemeente. Volgens hen had de gemeente hen wel even op deze mogelijkheid tot kinderdagopvang mogen attenderen. D66 wilde de onderste steen boven hebben, want de lokale economie is ook in het geding. Raadslid Mahjoub Mathlouti stelde een aantal schriftelijke vragen aan het College,  waar inmiddels de volgende antwoorden op zijn gekomen. 

"In de berichtgeving in Voorburgs Dagblad wordt veronderstelt dat aan een Amsterdamse kinderopvangorganisatie een vergunning is verleend voor het realiseren van een kinderopvang en plaatselijke kinderopvangorganisaties geen enkele kans hebben gekregen zich in te schrijven om zich op betreffende locatie te vestigen. Klopt dit? Zo ja, waarom niet?"

Antwoord van het College.
Het kerkgebouw was eigendom van de Protestantse Gemeente Voorburg. De gemeente was dus geen eigenaar van het pand en was ook geen partij bij de verkoop. Het gebouw staat sinds 2015 leeg en heeft langdurig openbaar te koop gestaan. Het is uiteindelijk door een projectontwikkelaar gekocht voor kinderopvangorganisatie Compananny. Door Compananny is een omgevingsvergunning aangevraagd om een kindcentrum in het gebouw te kunnen vestigen. De gemeente heeft de aanvraag getoetst aan de wettelijke regels en geen redenen gevonden om deze af te wijzen. De vergunning is vervolgens verleend.

Vraag 2
Op welke wijze heeft u de inschrijfprocedure voor kinderopvangorganisaties vooraf vorm gegeven en hoe heeft deze daadwerkelijk plaatsgevonden? (Hoe konden partijen zich inschrijven? Welke voorwaarden stelde u? Is de mogelijkheid tot inschrijving actief onder de aandacht gebracht?)

Antwoord
Zoals gemeld was de gemeente geen eigenaar van het pand en ook geen partij bij de verkoop. De kerk werd openbaar te koop aangeboden via een landelijk opererende makelaar waardoor ook andere partijen in de gelegenheid waren zich bij de eigenaar als belangstellende te melden. Van een (door de gemeente georganiseerde) inschrijving zoals in het artikel gesuggereerd was geen sprake.

 


Door: Bart Bakker